1. Množství vína ve sklenici Na degustaci používáme sklenice dle mezinárodních standardů O.I.V. (Mezinárodní úřad pro vinařství a vinohradnictví). Víno si nalijte do cca 1/5 objemu (tj. 3–4 cl), aby byl ve sklenici dostatečný prostor pro uvolňování aromatických látek. 2. Jeden vzorek posuzujte nejméně 4 minuty Abyste mohli víno dobře poznat a ohodnotit, je k tomu potřeba nejméně 4 minuty na každý vzorek. Při chutnání vín nespěchejte, prostudujte důkladně údaje o každém víně a diskutujte o víně s Vašimi přáteli. Pro neutralizaci chuťového vjemu mezi jednotlivými vzorky používejte pečivo. 3. Chutnejte nejvíce 20-25 vzorků Smyslové receptory člověka se poměrně rychle unavují a nelze odpovědně hodnotit víno více jak 90 minut. Ani profesionální degustátoři zpravidla nehodnotí více než 25 vzorků za den. Zkuste se zaměřit na některou odrůdu a ochutnat vína jedné odrůdy z různých oblastí, nebo naopak ochutnejte několik odrůd v jedné vinohradnické oblasti. Účelem degustace není pití vína, ale jeho poznání! 4. Vzhled Podívejte se pozorně na víno ve sklenici proti zdroji světla. Intenzita a odstín barvy se liší podle stáří vína, odrůdy, stupně vyvinutosti vína a vyzrálosti hroznů. 5. Vůně Zakružte sklenicí tak, aby se víno rozlilo po vnitřní ploše sklenice. Přičichněte k okraji sklenice a posuďte vůni vína – nejdůležitější je první dojem. Podle vůně můžeme usuzovat odrůdu, vyzrálost vína i použitou technologii. Vůni vín přirovnáváme k vůním ovoce, rostlin, květů, koření a jiným. Zkuste také přičichnout ke sklenici po jejím vyprázdnění. 6. Chuť Vezměte do úst přiměřené množství vína a chvíli ho v ústech převalujte, abyste mu vystavili všechny chuťové buňky. Zkuste odhadnout obsah alkoholu, kyselin a zbytkového cukru. Chuťové receptory jsou na jazyku – špička jazyka je citlivá na sladkost, po stranách jsou receptory kyselé chuti a na kořeni rozeznáte hořkou chuť. Můžete rozeznat i třísloviny, které působí svíravým dojmem na dásních. Po polknutí se soustřeďte na dochuť – jak dlouho ještě víno v ústech cítíte. |